Albérlet költségek – ki fizet, ha elromlik valami?

költségek

Ha albérletbe kötözünk, nagyon ritka, hogy nem kell letenni legalább két havi kauciót az asztalra, amely visszajár, ha a lakásban semmi kárt nem okoztunk. Mi van abban az esetben, ha valami elromlik? Ki fizet a törött ablakért, a működésképtelen kazánért vagy az elrozsdásodott csapért? Ezek a költségek kiemelkedően magasak is lehetnek, éppen ezért fontos körbejárnia kérdést.

Költségek, amelyekért az albérlő a felelős

Azokért a károkért minden esetben az albérlő a felelős, amelyek rendellenes használat következtében jöttek létre. Például a huzat becsapta az ablakot és kitört az üveg vagy leverted a csillárt valamivel. Ezeknek a károknak a költségét vagy azon nyomban zsebből kell kifizetned.

költségek

A kauciót ezekre a hirtelen költségekre nem lehet felhasználni, amelynek több oka is van. Az egyik, hogy a kaució akkor jár vissza, amikor az albérlő kiköltözik a lakásból és minden rendben van a lakásban. Ha a lakás nincs rendben és a kauciót már feláldoztátok ezekre a dolgokra, akkor bizony kellemetlen lehet a szituáció.

A másik ok, hogy bár elvileg a kauciót egy széfben elzárva kell biztonságos helyen tartani, de a felmondási idő a bérlőt is korlátozza, így nem várható el, hogy azonnal visszaszolgáltassa a pénzedet.

Költségek, amelyek a tulajt terhelik

A bérlő nem köteles a tulaj lakását felújítani. Ha elromlik a gázkazán vagy a vezetékek elöregednek, és ebből tűzkár keletkezik, akkor semmilyen mértékben nem lehet a bérlőt felelősségre vonni. Ezeket a költségeket a tulajnak kell kifizetnie és a lakást minél előbb lakhatóra alakítania.

A természeti károk esetén, például villámcsapás, felfagyások esetén szintén a tulajdonos az, aki felel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*